Bencze Családi Birtok
Borászat
Hegymagas

Leírás

2011-ben látogattunk először a Szent György-hegyre, de sohasem felejtjük a pillanatot. Az érintetlen természet, a csillagos ég és az egyedülálló termőhely végleg idekötött bennünket.

Saját magunk örömére kezdtünk szőlőt művelni, melyet azóta is a kísérletezés izgalma és a termőhelyben rejlő potenciál feltárása hajt. Keressük az utat, hogy hogyan lehet minél inkább beavatkozásmentesebben, a legfontosabb munkatársunkkal, a természettel a lehető legmagasabb szintű összhangban dolgozni.

Az emberhez hasonlóan a szőlőnél is alapvető fontosságú az immunrendszer fejlesztése, hiszen része a természetnek, a többi élőlény jelenléte és aktív talajélet nélkül élete hosszú távon fenntarthatatlan. Minden borunk spontán erjed, a helyi vadélesztők segítségével, mely döntően határozza meg a termőhely önkifejező képességét is. A pincében a borkészítés során kizárólag minimális mennyiségű ként és bentonitos derítőszert használunk. Terveink középpontjában a régi magyar szőlőfajták felfedezése, a termőhely karakterét megjelenítő természethű borok és pezsgők készítése áll.

A szőlőskertekkel hozzánk került nyári lakokat vendégházakká alakítottuk át, melyek egész évben várják megpihenni vágyó vendégeinket. Célunk egy családi agroturizmus megteremtése, ahol a város zajától menekülők a pihenésen túl a szőlő körül egy-egy munkafolyamatban is aktívan részt vehetnek.

A TERMŐHELY

Három, egymáshoz viszonylag közel eső, de különböző karakterű területet művelünk, melyek mindegyike a vulkanikus talajú Szent György-hegy déli, hegymagasi oldalán helyezkedik el. Ezeket a nagyrészt egybefüggő területeket a családi szóhasználatban méretük alapján neveztük el. A vendégházaink körüli másfél hektáros "Másfél", a kápolna alatti kicsit több mint 7 hektáros terület, a "Hétésfél", és a hegy szoknyáján kicsit lentebbi fekvésű majdnem 10 hektár méretű ültetvény, a "Kilencésfél".

A "Kilencésfél" nagy része jelenleg '99-es, kisebb része pedig 2002-es ikertőkés telepítésű terület. Az ültetvény hegy alsó szoknyáján, a Rókalyuk-dűlőben tengerszint feletti 118-136 méter magasságban fekszik. A terület két dombot ölel fel, melyek fentebb eső részei erősen bazaltkövesek, a lentebbi részeken pedig foltokban agyag, lösz, homok, barna erdei talaj váltakozik. Szőlőfajták: Pinot Noir, Pinot Blanc, Cabernet Sauvignon, Piros és Kék bakator.

A vendégházakat ölelő terület, a "Másfél" több apró parcellából állt össze, mely korábban nagyrészt a Czanka-birtok részét képezte. Legalacsonyabb pontja a tengerszint felett 141 méteren található, a legmagasabb pedig 170 méter magasságban, átlagosan 12-15 %-os emelkedéssel. Talaja nagyrészt agyagos, löszös, foltokban vörösesebb, magasabb vastartalmú, máshol barna erdei talaj. A terület felső fele közepesen bazaltköves, néhol nagyobb sziklákkal, 1,5 méter mélységben pedig homokkövet találunk. A hosszúkás parcellácskákban korábban különböző művelési módú vegyes fajtakészletű ültetvényeket találtunk, melyben döntő többségben Olaszrizling tőkék voltak. Itt két évjáratot szüreteltünk, majd 2014 tavaszán egységes, Chenin Blanc és Rózsakó ültetvényeket alakítottunk ki.

A "Hétésfél" a Lengyel-kápolna alatti Templomdombi-dűlőben található, a legtehetségesebb területünk tengerszint feletti 180 méteres magasságban. Gépekkel még éppen művelhető, de talaja nagyon sűrűn bazaltköves, néhol pedig nagyobb sziklákat is rejt. A terület újratelepítését 2015-ben kezdtük, háromféle Furmintot, ezen kívül Hárslevelűt, Rajnai rizlinget és Kéknyelűt ültettünk. Ezen túl nagyjából 2-2,5 hektár közel negyven éves Rajnai rizling területet próbálunk megőrizni, visszafiatalítani és besűríteni. Hiszünk benne, hogy idővel a legszebb borainkat ebben a dűlőben tudjuk majd elkészíteni.

A CSAPAT

A traktoros, szőlőművelési feladatokban, a gépek körüli tennivalókban, a pincemunkákban három fiatal srác van a segítségünkre, Zoli, Peti és Patrik. Vali és Evelin egész évben azon szorgoskodnak, hogy vendégházak, az ezeket övező kertek mindig rendben legyenek. Kenyeret sütnek, reggelit készítenek vendégeinknek, és sokat segítenek a szőlőmunkákban is.

Anyunak köszönhetjük vendégházaink külső-belső megjelenésének, berendezésének és dekorációjának megtervezését a gerendák színétől az utolsó párnáig. Apu lelkesedésének és energiáinak köszönhetjük azt, hogy néhány év alatt nagy lépésekben idáig el tudtunk jutni, a helyzetek, dolgok teljesen más szögből való megvilágítását, a rengeteg tapasztalatot. A kezdeteknél testvéremtől, Judittól nagy segítséget kaptunk a szervezésben, kilátástalannak tűnő feladatokban, mint a külföldi export piac keresése és elemzése, címkék, dobozok elkészítésének lebonyolítása és dekoráció, rendezvényeken történő kóstoltatás.

Végül, de nem utolsó sorban, Csete, a birtok vizslája, aki velünk van szinte a kezdetektől fogva, fő feladatköre a vendégek szórakoztatása, kóstolókon pedig a lehulló falatok és boros dugók gondos gyűjtögetése.

Házirend

Mit nyújt ez a hely?

🐶 Kutyusoknak

Ivóvíz

🐾 Gazdiknak

Bor

Értékelések

0

az 5 ből
0 vélemény alapján
5 csillag
0%
4 csillag
0%
3 csillag
0%
2 csillag
0%
1 csillag
0%

Vélemények