Szent Jakab Sétány
Turistalátványosság
Dabas

Leírás

Sokan hallottunk már a spanyol eredetű zarándokútról, a Camino de Santiago-ról, amelynek végállomása Santiago de Compostela és a Szent Jakab katedrális. A híres középkori zarándokút mintájára alakult meg hazánkban a Magyar Zarándokút, amelynek a dabasi Szent Jakab sétány is része. 

A Szent Jakab sétányról 

Ha Budapesthez közeli, kisgyerekkel is jól bejárható kirándulóhelyet kerestek, irány Dabas! Itt található ugyanis a Szent Jakab sétány, amelyet a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozásánál hoztak létre a családok nagy örömére. Az 1,5 - 2 km hosszú, cölöpökre épített tanösvényt sétálóhidak és egy két szintes kilátó egészíti ki, utóbbiról mesés, 360 fokos panoráma tárul elénk. Rögtön a tanösvény elején érdemes figyelmet szentelni a 2014-ben állított Szent Jakab szobornak. Az alkotás Santiago de Compostelában készült és a helyi érsek szentelte fel. Ahogy haladunk a sétány mentén az Ezerkilenszáznyolvankilencesek szigete felé, a környék leggyakoribb 25 fafajáról készült metszetet láthatunk. 

Családi programok a Szent Jakab sétány területén 

Azon túl, hogy egy különleges élmény lehet a tanösvényen kirándulni, a helyiek közkedvelt kikapcsolódási célpontja ez a környék. A hatalmas terület kiválóan alkalmas sportolásra, piknikezésre, sütögetésre, horgászati célra. Kisgyermekes, kutyás családoknak tökéletes célpont.

Hasznos információk 

A sétány egész évben- és a korlátozások alatt is- szabadon látogatható.

Kutyabarát kirándulóhely.

A belépés ingyenes.

Nyáron érdemes a sok szúnyoggal és kullanccsal számolni a területen.

A Magyar Zarándokút részleteiről itt olvashatsz bővebben: www.magyarzarandokut.hu 

Szent Jakab, a zarándokok védőszentje 

A dabasi tanösvény nevét id. Szent Jakab apostolról kapta, aki többek között a spanyolok és a zarándokok védőszentje. Szent Jakabot „Isten után a legjóságosabb és legerősebb pártfogónak" tartották. Ezért is zarándokolnak mai napig sírjához, amelyet a Szent Jakab katedrálisban őriznek, Spanyolországban. A Magyar Zarándokút hasonlóan, de magyar szent helyeket érintve Esztergomból indul Máriagyűdre. A Magyar Zarándokút útvonala: Esztergom - Pilisszentkereszt/Dobogókő - Pilisszántó - Pilisszentiván - Budapest - Szigetszentmiklós - Dabas - Ráckeve - Szigetbecse - Dunavecse - Apostag - Solt - Harta - Dunapataj/Szelidi-tó - Gombolyag - Kalocsa - Fajsz - Szekszárd - ()falu - Mecseknádasd - Pécs várad - Hosszúhetény/Püspökszentlászló -Pécs - Máriagyűd.

Megközelítés
Autóval

Budapest felől az M5-ös autópályáról térjünk le Inárcs irányába. Az Inárcsi útról kanyarodjunk rá, majd Dabasra érkezve a Láp utca felé vezessünk.

Tömegközlekedéssel

Budapest, Pesterzsébet-Felső és Dabas-Sári okmányhivatal megállók között autóbusz közlekedik. Ha itt leszálltunk, körülbelül 600 métert kell sétálni a célig. 

Házirend

Mit nyújt ez a hely?

🐶 Kutyusoknak

Állatbarát

🐾 Gazdiknak

Kirándulás

Értékelések

0

az 5 ből
0 vélemény alapján
5 csillag
0%
4 csillag
0%
3 csillag
0%
2 csillag
0%
1 csillag
0%

Vélemények

Nyitvatartás

Hétfő
00:00-00:00
Kedd
00:00-00:00
Szerda
00:00-00:00
Csütörtök
00:00-00:00
Péntek
00:00-00:00
Szombat
00:00-00:00
Vasárnap
00:00-00:00

Térkép

logo
Te is jártál már úgy, hogy ki szerettél volna mozdulni, de a kutyusoddal nem engedtek be a kiválasztott helyre? Sajnos mi igen. Épp ezért jött létre a Kutyával. Az oldalunkon megtalálod a legjobb állatbarát és a kutyatartáshoz elengedhetetlen helyeket.
App Store
Google Play

Jogi dokumentumok

Copyright © 2024 - Kutyával. Minden jog fenntartva.