Szigligeti Vár
Vár
Szigliget

Leírás

A Balaton vára egész évben várja Önt!

Immáron 750 éves múltra tekint vissza Magyarország egyik leglátogatottabb és méltán népszerű vára, a Szigligeti vár, a Balaton északi partján. Délen a Balaton partja mossa, északon pedig a tapolcai tőzeges mezőség és hegyek határolják. Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. A szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török időkben sohasem hordozta tornyain az oszmán felségjelvényeket. Derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül. Csak a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

A Balaton vára megújult és még több látnivalóval várja Önt és családját. Egy kirándulás, egy kiadós séta a gyönyörű panorámáért, egy könnyed nyáresti koncert… és még ezernyi élmény. Jöjjenek és járják körbe, fedezzék fel, barangolják be ezt a csodálatos környezetben fekvő látnivalót és gazdagodjanak egy nem mindennapi élménnyel.

Várgaléria

A Várgaléria épülete, amely régen Tanítóházként funkcionált ma egy vártörténeti kiállításnak ad helyet, amely átépítésére, kibővítésére és akadálymentesítésére egy nagyszabású pályázat kapcsán került sor. A kiállítás két szinten helyezkedik el, a földszint egy vártörténeti, az emelet pedig egy fegyverkiállítást foglal magába. Az egykori Tanítóház udvarán található - amelyet ma kézműves udvarként ismerhetünk – maketteken keresztül ismerkedhetnek meg mind a gyermekek és mind a felnőttek a környező várakkal (Szigliget, Csobánc, Rezi, Tátika, Hegyesd). A kiállítás belső kialakításában készült egy működő kályha-rekonstrukció a várban talált leletek felhasználásával, bútorokkal, faliképekkel, csillárral, valamint egy a vári ásatások során előkerült lőportartón ábrázolt reneszánsz korabeli életképpel. Egy 1:200 léptékű makett a látásukban korlátozottak számára is bemutatja a várat. A kiállítás másik termében használati eszközöket, fegyvereket lehet megtekinteni, valamint itt került elhelyezésre egy nagyméretű monitor, ahol a vár négy pontján elhelyezett webkamerák képeit lehet megtekinteni. Ez elsősorban azoknak szól, akik nem tudnak a várba felmenni.

Várkápolna

V. Béla király 1260-ban kelt oklevele szerint Szigligetet a Pannonhalmi Bencés Rendnek adományozta várépítés céljára, mely birtokcserével 1262-ben királyi vár lett. Ez alatt a két év alatt elkészült várban, a kutatók valószínűsítik, hogy a Bencés Rend minden bizonnyal épített kápolnát. Kozák Károly régész szerint a felsővár földszinti boltozatos terme valószínűsíthetően kápolna funkciót látott el. Ez a terem a vár összes helyisége közül a legnagyobb alapterületű és belmagasságú. Ezek alapján feltételezhetjük, hogy a Bencés Rend kápolnája itt lehetett. Ezért a tervezett kápolna, ezen helyen történő újbóli kialakítása az alapításkori gyökerekből táplálkozik. Az önkormányzat, a műemlékhivatal egyetértésével ennek a teremnek visszaadta a régi funkcióját. A vonóvasakon függő műanyag anyagú színes textilképek közül az első IV. Béla király ábrázolása, amely utal a vár alapítójára. A második, harmadik kép Szent Márton püspök cselekedeteinek korabeli ábrázolását tartalmazza. Ez utal a Szent Márton hegyen, azaz a jelenlegi Pannonhalmán épített első magyarországi bencés templomra és kolostorra. Ezért a kápolna Szent Mártonról kapta a nevét. Kovács Károly plébánossal és Rábel István veszprémi érseki építésszel együttműködve került megtervezésre a természetes sziklafal előtt álló rozsdamentes acélból készített kereszt - 1260 O.S.B. 2010 - felirattal.

Fegyver kiállítás

Egyedülálló tárlat várja a Szigligetre látogatókat a festői szépségű Ófaluban.

A Kisfaludy utcai Galéria épületben berendezett Korok fegyverei kiállítás az ország egyik legnagyobb ilyen jellegű gyűjteménye. Láthatóak benne fegyverek az őskortól egészen napjainkig, bemutatva a hadászat fejlődését, és a letűnt korok harcászati szokásait.

Változnak a szigligeti vár belépőárai

2023. január 2-től új belépőárakkal várjuk kedves vendégeinket. Az infláció és a működtetési költségek rohamos emelkedése, valamint az elmúlt évek fejlesztései miatt az üzemeltető önkormányzat a változtatás mellett foglalt állást.

A felnőtt belépő 2000 forintba, a gyermek (6-18 éves korig) belépő 1000 forintba kerül majd. A belépés 6 éves kor alatt továbbra is ingyenes marad.

Az év minden napján várjuk kedves vendégeinket a Balaton várában!

 A várpénztárban készpénzes és bankkártyás fizetésre van lehetőség, valamint elfogadjuk a SZÉP kártyát is!

A vár kutyabarát!Házirend

Szolgáltatások

Szolgáltatások gazdiknak

Értékelések

0

az 5 ből
0 vélemény alapján
5 csillag
0%
4 csillag
0%
3 csillag
0%
2 csillag
0%
1 csillag
0%

Vélemények

Nyitvatartás

Hétfő
10:00-16:00
Kedd
10:00-16:00
Szerda
10:00-16:00
Csütörtök
10:00-16:00
Péntek
10:00-16:00
Szombat
10:00-16:00
Vasárnap
10:00-16:00